×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor polybeton vloeren

Op zoek naar specialisten die je kunnen helpen bij het aanleggen van een gepolierde betonvloer? Wij kunnen je hierbij helpen! Vul onderstaand formulier in, en wij brengen je in contact met de beste specialisten in jouw regio. Vergelijk alle offertes die je van hen ontvangt, en sluit de beste deal.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend!

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

beton-werken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Gepolierde beton: Ontdek de voordelen van een polybeton vloer

Gepolierde beton is een vloertype dat de laatste jaren terug aan een opmars bezig is. Het heeft een ietwat industriële look, dat vooral past bij moderne woningen. Maar gepolierde betonvloeren passen ook perfect bij andere interieurstijlen.

Gepolierde betonvloeren hebben naast hun moderne uitstraling ook nog vele andere voordelen. Zo zijn ze heel interessant voor grote oppervlakten en complexe vormen. Bovendien kunnen ze zowel binnen als buiten aangelegd worden.

Het is dus zeker interessant om gepolierde beton eens van naderbij te bekijken. Hoe wordt een gepolierde betonvloer aangelegd? Wat zijn de voordelen en nadelen? En wat zijn de alternatieven?

In dit artikel:

Wat is een gepolierde betonvloer?

gepolierde betonvloer © Shutterstock - Een gepolierde betonvloer is strak en modern, en daarom heel populair in nieuwbouwwoningen

Een gepolierde betonvloer is een massieve plaat van gegoten beton, met een dikte van minimaal 7 centimeter. Nadat het beton is gestort, wordt nog een toplaag aangebracht, die glad en egaal wordt gemaakt met een vlindermachine of betonvlinder.

Een gepolierde betonvloer is heel interessant voor grote oppervlakten, omdat je door het storten van het beton makkelijk en snel grote oppervlakten kan behandelen. Wel moet de opbouwhoogte van de vloer voldoende hoog zijn, aangezien de betonplaat minimaal 7 centimeter moet zijn. Is de opbouwhoogte niet hoog genoeg, dan kan je kiezen voor alternatieven, zoals een gietvloer met betonlook.

Polybeton vloeren worden tegenwoordig vaak toegepast bij nieuwbouwwoningen, maar er wordt ook vaak voor gekozen bij grondige renovaties.

Eén van de vele voordelen van gepolierde beton is dat het ook geschikt is voor buitentoepassingen. Zo kan je ook kiezen voor gepolierde beton bij de aanleg van terrassen of opritten. Het is zelfs mogelijk om je betonvloer van binnen naar buiten te laten doorlopen, zodat je woonkamer en terras één groot geheel vormen. Dit geeft een heel modern en uniek effect. Het brengt als het ware je terras naar binnen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van gepolierde beton?

Kiezen voor een betonvloer biedt heel wat interessante voordelen. We hebben er in dit artikel al enkele van opgenoemd, maar die lijst was zeker nog niet volledig. In dit lijstje sommen we nog enkele interessante voordelen op.

Voordelen van een gepolierde betonvloer

+ In tegenstelling tot een tegelvloer heb je bij een betonvloer geen naden. Je hebt dus helemaal geen last van vervuilde voegen. Het gladde oppervlak van de gepolierde betonvloer zorgt ervoor dat minder vuil achterblijft, en dat bacteriën zich minder goed kunnen hechten.

+ Voor grote oppervlakten is een gegoten betonvloer goedkoper dan andere vloertypes. Men kan immers sneller te werk gaan, en bovendien is het niet nodig om eerst een chape te leggen.

+ Wie bij beton enkel denkt aan grauw en grijs, die heeft het mis. Tegenwoordig kan je betonvloeren leggen met verschillende variaties en zelfs kleuren. Zo is het mogelijk om kleurstoffen toe te voegen aan de betonvloer, zodat je zelfs rode, blauwe of groene betonvloeren kan creëren.

+ Een standaard betonvloer is naadloos, maar dat betekent niet dat je zelf geen lijnen kan aanbrengen. Door groeven in de betonvloer te slepen, kan je de vloer het uitzicht geven van een tegelvloer. Maar je kan ook allerlei figuren in de betonvloer slepen, zodat je een mooie eyecatcher maakt van je vloer. De lijnen, de afstand en de diktes kan je zelf bepalen.

+ Beton staat bekend als een heel stevig materiaal. Een gepolierde betonvloer is dan ook heel duurzaam. Mits een goed onderhoud gaat een gepolierde betonvloer jarenlang mee.

polybeton vloer © Shutterstock - Met een vloer in polybeton kies je voor een strakke, stevige en onderhoudsvriendelijke vloer

Nadelen van een gepolierde betonvloer

Een betonvloer moet goed onderhouden worden. Vlekken moeten ten allen tijde vermeden worden, aangezien een betonvloer niet zomaar eventjes snel vervangen kan worden. Het is dus verstandig om je betonvloer te behandelen met een beschermende lak of epoxybescherming. Je kan de vloer ook nabehandelen met bijenwas of lijnolie.

Het aanleggen van een betonvloer is soms een complex proces, waarbij je met verschillende factoren rekening moet houden. Zo is een juiste temperatuur heel belangrijk bij het afkoelen van de betonvloer. Is het te warm, dan kan er schotelvorming ontstaan. De betonvloer kan dan lichtjes bol komen te staan. Met het blote oog is dit niet altijd zichtbaar, maar je kan er wel hinder van ondervinden bij het openen van deuren. Ook tafels kunnen dan bijvoorbeeld onstabiel staan.

Soms kan een betonvloer na verloop van tijd scheurtjes beginnen vertonen. Geen goede wapening en onvoldoende dik beton zijn hier mogelijke oorzaken van.

Op sommige plekken kunnen hoogteverschillen of zinken ontstaan. Dit is vooral het geval bij hoeken, aangezien deze moeilijk op te vullen zijn. Let hier zeker mee op bij het plaatsen van de betonvloer.

geoplierde beton © Shutterstock - Gepolierde beton heeft ook enkele nadelen, maar deze wegen nauwelijks op tegen de vele voordelen

Alternatieven voor een gepolierde betonvloer

Een gepolierde betonvloer is een massief gegoten betonplaat, die een minimale dikte heeft van 7cm. Deze betonplaat krijgt dan een toplaag die egaal en glad wordt gemaakt met behulp van een betonvlinder.

Maar je kan ook kiezen voor enkele alternatieven, die op een andere manier worden aangelegd of afgewerkt.

printbeton © Shutterstock - Deze betonvloer kreeg een houtmotief mee, waardoor het lijkt alsof je een houten vloer hebt liggen.

Printbeton

Ook een vloer in printbeton wordt opgebouwd op basis van gegoten beton. Maar in plaats van de betonlaag te polieren, wordt hier voor een andere afwerking gekozen. Via een andere techniek zal men ervoor zorgen dat de betonvloer eruitziet als een imitatie van een vloer uit natuursteen, kasseien, klinkers of zelfs hout.

Het zal dus lijken alsof je vloer uit andere materialen is opgebouwd. Bovendien is een imitatie uit beton een stuk goedkoper dan effectief een vloer in natuursteen, kasseien, klinkers of hout te leggen. Door het ontbreken van de voegen is een printbeton vloer ook een pak onderhoudsvriendelijker.

Een vloer in printbeton kan zowel buiten als binnen aangelegd worden, maar in de praktijk zie je dit type vloeren voornamelijk buiten.

gietvloer met betonlook © Shutterstock - Een gietvloer met betonlook is een uitstekend alternatief op een massieve betonvloer

Gietvloer met betonlook

Bij zowel gepolierde betonvloeren als vloeren in printbeton is een opbouw van minimum 7 cm nodig. Heb je niet die ruimte, dan kan je kiezen voor een gietvloer met betonlook. De dikte van zo’n cementgebonden gietvloer varieert tussen de 3 en de 8 millimeter, en kan je rechtsreeks op de chape aanbrengen. Ook is het mogelijk om zo’n gietvloer rechtstreeks op een bestaande tegelvloer te plaatsen.

Bij cementgebonden gietvloeren kan je kiezen uit verschillende merken. Zij gebruiken allemaal een verschillende samenstelling. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor beton cire of betonstuc, een mengsel van cement, hars, pigment en nog enkele toeslagstoffen. Beton cire wordt met de hand uitgevlakt, en krijgt op het einde nog een waterdichte nabehandeling.

Als alternatief kan je kiezen voor een mortex gietvloer. Die ziet er op het zicht gelijkaardig uit als een beton cire vloer, maar is standaard al waterdicht na het aanbrengen van de vloer.

Vergelijk de verschillende soorten betonvloeren!

Gepolierde beton voor buiten: terras of oprit

We hebben het in dit artikel al even aangehaald. Gepolierde betonvloeren kunnen zowel binnen als buiten geplaatst worden. Zo kan je ook voor gepolierde beton kiezen voor het aanleggen van een terras of een oprit. Ook bij deze toepassingen heeft gepolierde beton heel wat mooie voordelen. Zo is gepolierde beton heel goed bestand tegen extreme weersomstandigheden. Bovendien heeft je betonvloer geen voegen die vuil kunnen worden, of tegels die los kunnen komen door mosvorming of vrieskou.

Bovendien is het perfect mogelijk om zowel binnen als buiten een gepolierde betonvloer aan te leggen. Maak hier één grote vloer van, zodat je een heel open gevoel creëert.

polybeton terras © Shutterstock - Polybeton is ook uitstekend geschikt voor buitentoepassingen. Zo kan je ook je terras of oprit laten leggen in gepolierde beton

Wat is de prijs voor een gepolierde betonvloer?

De prijs voor een gepolierde betonvloer hangt vooral af van de oppervlakte en de moeilijkheidsgraad. Er spelen vele factoren een rol in de prijsbepaling, zoals de vloerhoogte, de complexiteit van de vloer (hoeken en dergelijke), en extra opties, zoals vloerverwarming.

Hieronder vind je een overzicht van richtprijzen voor betonvloeren.

Type vloerPrijs per vierkante meter
Gepolierde betonvloer50 € - 130 €
Vloer in printbeton70 € - 100 €
Cementgebonden gietvloer75 € - 150 €

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor polybeton vloeren

Op zoek naar specialisten die je kunnen helpen bij het aanleggen van een gepolierde betonvloer? Wij kunnen je hierbij helpen! Vul onderstaand formulier in, en wij brengen je in contact met de beste specialisten in jouw regio. Vergelijk alle offertes die je van hen ontvangt, en sluit de beste deal.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend!


betonwerkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vloer in polybeton? Ontdek de voordelen
Welke soorten betonkelders zijn er?
Offertes voor betonwerken